Fejlkonklusioner a la carte

Medierne formidler ofte skarpe konklusioner. Det giver bedre historier og er til at forstå. TV2 konkluderer torsdag den 28. maj, at Kristian Thulesen Dahl vandt de første partilederrunder på DR og TV2 (kilde: Klik her for at læse artiklen).

Det er lidt af et udsagn, så lad os se nærmere på baggrunden for den konklusion. Grafikken ser således ud:

TV2_280515

Fra TV2.dk.

Altså har TV2 en grafik, hvor folk har skulle prioritere parti-lederne som nr. 1, 2 eller 3. Når alle points blive talt sammen, ligger Kristian Thulesen Dahl højest. Dette indlæg handler ikke om, hvorvidt man kan drage konklusioner på den baggrund. Hvis man til gengæld læser i artiklen står der, at “I undersøgelsen har 441 personer givet partilederne henholdsvis 3, 2 og 1 point efter, hvor godt de klarede sig i debatterne”.

Al respekt for at det overhovedet er angivet, men Hov! 441? Altså ikke 1.000 personer. På den baggrund kan man ikke på nogen måde konkludere, at “Thulesen Dahl har vundet”. Det er bare en indikation af, hvad de 441 personer synes. Jeg er sikker på, at deres holdninger hver for sig er interessante, men det kan aldrig sige noget om hele befolkningen. Der er heller ikke angivet noget om, hvordan disse er spurgt (telefon- eller webinterview, er det spurgt på gaden, har man spurgt vennerne på facebook?).

Som en lille ekstra note har jeg i dag lagt mærke til, at et yderligere institut har angivet nøjagtig usikkerhed, antal respondenter OG indsamlingsperiode, hvilket er enormt glædeligt. Dette eksempel kommer der et indlæg om, så snart jeg har gennemgået de vigtigste begreber for meningsmålinger.

God vind og godt valg!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nine − eight =